Roemenië

Huţsulka

De Hoetsoelen vormen een bergvolk in de Karpaten, in het grensgebied tussen Oekraïne en Roemenië. De Hoetsoelen gemeenschap is van oudsher gebaseerd op landbouw, maar ook op het fokken van vee. Zij delen zowel traditionele dansen en melodieën met de Oekraïners en Roemenen, echter hebben de Hoetsoelen ook eigen repertoire. Eén van de bekendste dansen uit het repertoire is de Kolomyika, typerend voor de dans zijn de vele vormen die de dans kan aannemen, kringen, rijen, sterren etc.

Choreografie: Dominike Karantzounis


BanatBanat (2)

Banat is een streek in het Zuid-Westen van Roemenië waar snelle vurige dansen vandaan komen. Marc Bout maakte een dans voor één of twee paren waarin snelle passen en draaien elkaar afwisselen. De dansstijl uit Banat heeft zijn oorsprong in zigeuner en Roemeense dansstijlen.

Choreografie: Marc Bout

 


 

DSCN1484Bihor

Een ontmoeting tussen mannen uit Bihor en vrouwen uit Oltenië.

Choreografie: Junior van Rijn

 


 

Romix

Romix is een choreografie van Daniël Sandu die in 2007 werd gemaakt voor het FDA. Het is een choreografie waarin dansen uit allerlei gebieden in Roemenië zijn verwerkt. Het is letterlijk een mix van verschillende stijlen. Het kostuum komt uit Moldavië(wijnand wist dit niet zeker). De vraag was een choreografie te maken die flexibel was in de grootte van de bezetting. Het werd: ‘een suite van meerdere Roemeense dansstijlen die zich in rap tempo afwisselen’.

Choreografie: Daniël Sandu

Advertenties