Nederland

Folklor Dansemble Amersfoort brengt een gevarieerd Nederlands repertoire, met

uiteenlopende dansen die worden gedanst in traditionele kostuums.

Publiek dat niet bekend is met ons repertoire, is bij optredens altijd positief verrast dat Nederlandse dans zo leuk kan zijn.

Bekijk hieronder foto’s uit onze Nederlandse series.


Eilandmeisje

Deze Nederlandse choreografie is uniek in het repertoire van het FDA. Eilandmeisje is ontstaan uit een intensieve samenwerking tussen Wijnand Karel en Renske Velthuis. Renske heeft de muziek gecomponeerd en Wijnand heeft daarop vervolgens een choreografie gemaakt. Uitgangspunt voor de muziek en choreografie was de klederdracht en dansen van het eiland Terschelling.

Wijnand en Renske zijn samen een weekend naar Terschelling geweest om daar inspiratie op te doen voor het stuk. Renske heeft in haar compositie gebruik gemaakt van verschillende maatsoorten, die elk via hun eigen weg in het uiteindelijke muziekstuk zijn beland. Zo bevat het stuk een vijfkwartsmaat, Wijnands muzikale wens, een Jig en een ondeugend walsje, dat volgens Renske lastig te vangen was. Met inspiratie opgedaan uit het samenzijn met de dansers van het FDA, is deze uiteindelijk gegroeid tot een heerlijk dansbare wals. De choreografie van Wijnand verbeeldt het spel tussen het eilandmeisje van Terschelling en het vasteland. Het turen over zee, het rollen van de golven en het zand van het strand.

Choreografie: Wijnand Karel
Muziek: Renske Velthuis
Kostuum: Terschelling


Wind Tegen

Deze choreografie heeft Wijnand Karel gemaakt voor het NOVA college dans en theater in Haarlem. Hij vond het belangrijk dat er daar ook Nederlands werd gedanst. Echter, een schoolvoorstelling is maar drie keer, wat Wijnand, door het succes wat het stuk voortbracht, aan het hart ging. Daarom heeft hij deze choreografie een tweede leven gegeven door hem bij het FDA op het programma te zetten.

Het stuk is een drieluik, waar er wordt gewerkt met ideeën over lange dijken fietsen, de wind die je alsmaar tegen je had, het spelen met de wind en het stampen in plassen.

De kostuums zijn gebaseerd op de Volendammer dracht.

Choreografie: Wijnand Karel
Kostuum: Volendam


Holland-Amerika_IGP9346_Simon

In de vorige eeuw zijn er veel Nederlanders met de Holland-Amerika-lijn naar Amerika vertrokken. Om daar een beter leven op te bouwen.
In de choreografie Holland-Amerika is dit gegeven verwerkt. Het afscheid nemen van je geliefde, de reis, de twijfel ga ik ook, ga ik mijn lief achterna. Laat ik alles wat ik ken en wat vertrouwd is achter. Bij aankomst in Amerika, de ontmoeting, de hereniging. Een feest, een avontuur.

Choreografie: Wijnand Karel
Kostuum: Arnemuiden


Pierement

Tegen de achtergrond van een oerhollands straatorgel worden een melodieuze wals, een pittige polka en een scottisch gedanst.

Choreografie: Wijnand Karel
Kostuum: Volendam, Marken


Van dezen avond

“Ik zou er van dezen avond nog eens uit vrijen gaan…”

Dit meerstemmig gezongen verhaal mondt uit in een romantische dans. Het duet van
verliefden wordt ruw verstoord.

Choreografie: Wijnand Karel
Kostuum: Volendam, Marken

 


Driekwart vierkant rond

Eigentijds Nederlands. De afwisselingen van verschillende maatsoorten en de reactie van de dansers hierop hebben een verrassend effect.

 

 

Choreografie: Wijnand Karel
Kostuum: Spakenburg