Macedonië

Makedonija

IMG_0755

Macedonisch is het specialisme en de grote liefde van Wijnand Karel. In 2001 danste Wijnand 5 weken mee met het ensemble Orce Nikolov uit Skopje. Daar hoorde hij het lied waarmee deze choreografie opent. In de choreografie Makedonija zijn verschillende traditionele Macedonische dansen en liederen verwerkt uit het noorden en noordoosten van Macedonië, waaronder herdersdansen uit Ovcepolsko en dansen van rond de hoofdstad Skopje. De originele kostuums komen ook daarvandaan (Skopsko Blatije).

Choreograaf: Wijnand Karel


IMG_8934Igri od istocna Makedonia

Deze eigentijdse choreografie begint met a capella meerstemmige zang. De dansen, met verschillende maatsoorten komen uit de gebieden Maleshevo en Osogovo. Folklor Dansemble Amersfoort geeft het hart van de Balkan een gezichtvorm met deze Macedonische serie.

Choreografie: Wijnand Karel


Mariovska tresenica

Een traditionele Macedonische choreografie. Een krachtige dans voor vrouwen waarin de_DSC1512 Mariovska “schone maandag” wordt gesymboliseerd. De vrouwen van Mariovo, een gebied in het zuiden van Macedonië, gaan aan het begin van de lente naar buiten en reinigen op een rituele manier hun kleding en alles wat herinnerde aan de (lange koude) winter. De serie wordt in de tradionele klederdracht gedanst.

Choreografie: traditioneel