Hongarije

Uvegès

Traditionele meisjesdans waarbij de meisjes met een fles op hun hoofd samen dansen en
zingen. De vraag of die fles wel of niet los staat, wordt gedurende de choreografie beantwoord!

Choreografie: Wijnand Karel


Legényes

Een legényes  is een solodans voor mannen, uit de regio’s Kalotaszeg en Mezőség in Transylvanie. De dans is “freestyle”/geïmproviseerd, meestal door 1 man tegelijk, voor/gericht op het orkest. Elke man danst een aantal “punten” (dansfrases) zonder herhaling.


Szatmár

Uit Hongarije danst het FDA een choreografie uit Szatmár, een regio in het Noord-Oosten van Hongarije. Na een ingetogen begin wordt het tempo opgevoerd in een steeds _DSC8064-2 opzwepender wordende csárdás, een parendans. In fel rood-wit kostuum vullen de dames bij het draaien het toneel met hun wijd uitzwaaiende rokken, daarbij geleid door de mannen die stampen, klappen en op hun laarzen slaan. Het zingen tijdens de dans maakt deze korte choreografie heel zwaar voor de dansers.

Choreografie: Marc Bout


Rockin’ in Rhythm (Hongaars/Amerikaans)

Deze choreografie van Wijnand Karel ging in première op het Zomerdansfestival 2004. Voor het maken van deze choreografie is Wijnand naar oude videobanden van het FDA gaan kijken, om te kijken of er oude dansen waren waar we niets mee deden en die het waard waren om toch iets mee te doen. Zo kwam hij de choreografie van Jenö Molnár, een Hongaar, tegen. Waarin een deel zat met veel liften en ronddraaien, wat behoorlijk leek op Rock & Roll. Zo kwam Wijnand op het idee om de Lindy Hop stijl te combineren met de Hongaarse choreografie.

Het eerste deel van de dans bestaat uit een ingekorte en aangepaste versie van de Hongaarse choreografie wat vervolgens overgaat in de Lindy. Voor de Lindy is muziek gebruikt van Duke Ellington, genaamd ‘Rockin’ in Rhythm, uit 1930.

De Lindy hop kwam eind jaren ’20 voort uit de danssoort ‘Charleston’ en werd toen ook wel de ‘flying Charleston’ genoemd. In die tijd inspireerden de Big bands de dansers en andersom. In 1927 had Charles Lindberg een solovlucht overzee, en de krantenkoppen schreven: ‘Lindy hops the ocean’. Zo ontstond dus de term Lindy Hop.

Choreografie: Wijnand Karel


Drávamenti (Hongarije/Kroatië)

In het zuiden van Hongarije, tegen de grens met Kroatië, ligt het gebied waar deze dansen vandaan komen. De serie begint met een a capella gezongen vrouwendans. Geniet daarna nog verder van deze vrolijke en wervelende choreografie van Marc Bout._DSC1566 Drava

Marc heeft deze choreografie geleerd van Antal (Tony) Vidákovics, leider en docent van het Baranya Ensemble in Pécs (Z-Hongarije). Dit ensemble vertolkt de muziek en dans van de Zuid Slavische etnische groepen in Zuid en West Transdanubië (Zuid Hongarije). Dráva menti is het overgangsgebied tussen het zuiden van Hongarije en het noorden van Kroatië, waar de rivier Drava ligt. De taal, de kostuums en de dans zijn zeer Kroatisch, en daarmee zeer afwijkend van wat elders in Hongarije aangetroffen wordt.

Choreografie: Marc Bout