Bulgarije

Šopluk

Onze nieuwste Bulgaarse choreografie komt uit de Šopluk regio en bestaat uit een suite van verschillende Bulgaarse dansen, onder anderen graovsko choro, pajduško, račenica en een kopanitsa. De choreografie wordt gedanst in origineel kostuum uit de hoofdstad Sofia.

De reden dat het Bulgaarse Šopluk bij ons op het programma staat is omdat het een van Wijnands favoriete dansstijlen is. Hij is onlangs in het bezit gekomen van een grote hoeveelheid prachtige kostuums, wat aanleiding heeft gegeven voor het maken dit stuk. Kort daarna kwam Wijnand in het etnografisch museum in Sofia bijpassende hoofdtooien tegen, bestaande uit lange vlechten van bloemen en de kenmerkende pluim (bulgaars: kujlo). Deze heeft Wijnand daarna zelf gemaakt als aanvulling op onze kostuums.

Choreografie: Wijnand Karel


Bezimen

Op de mysterieuze klanken van Bulgaarse zangeressen opent deze choreografie met zeven DSCN1492gracieuze danseressen.

Wanneer de andere dansers zich erbij voegen, groeien dans en muziek naar een finale met brassband begeleiding uit die streek.

Choreografie: Eddy Tijssen


 

Trakiiski tans

Het gebied in midden-Bulgarije, Thracië, vormt de herkomst van deze serie dansen uitgevoerd door drie paren.

IMG_3999Elementen uit de Pravo trakiisko horo, de Trakiiski râtsenitsa en de Dzinovsko zijn gecombineerd tot een wervelende choreografie.

De Dzinovsko is een van de weinige parendansen uit Bulgarije. Typerend zijn de vele armbewegingen en de klapcombinaties voor de mannen.

Choreografie: Wijnand Karel


 

Varnenski tans

Een serie uit de omgeving van de Bulgaarse havenstad Varna. De combinatie van elegantie van de vrouwen en stoerheid van de mannen geeft deze serie een bijzonder karakter._IGP9723_Simon

Wie nog niet wakker was, schiet overeind door het geklepper van houten lepels en het slaan van korte zwepen.

Choreografie: Eddy Tijssen

Advertenties